Geef iedereen een VR-bril

‘Logica brengt je van a naar b, verbeelding brengt je overal.’
Er zijn een paar plekken die zo’n indruk op me hebben gemaakt dat ik er niet terug naartoe moet om ze opnieuw te beleven. Als ik mijn ogen sluit en me concentreer sta ik in no time op de Drakensbergen in Lesotho of in een alpenweide van het Berner Oberland. Het zijn reizen die ik kan maken in mijn hoofd, vanuit de zetel thuis.

De Songshan-luchthaven in Taiwan biedt nu een nieuw soort vluchten aan. Bijna alles gebeurt zoals in het oude normaal: reizigers checken in, boarden, krijgen veiligheidsinstructies en een drankje aangeboden. Eén verschil: het vliegtuig stijgt niet op. Negentig mensen per keer kunnen gebruik maken van de dienst, en keren na een ‘authentieke luchthavenervaring’ ontspannen en met een vakantiegevoel terug naar huis.

Het doet me denken aan een bericht van een tijd geleden over een Russisch experiment waarbij koeien een VR-bril opgezet kregen, waardoor het net leek alsof ze in een frisgroen weiland rondliepen. De ervaring leek een significant verschil te maken: de dieren waren gelukkiger en meer ontspannen - ze hadden minder stress en produceerden meer en betere melk. Er stond een foto bij het artikel van een koe met zo’n bril op, en ik vond het één van de droevigste beelden die ik ooit zag. Maar dat was buiten de koe zelf gerekend, want die was blijkbaar wel echt gelukkig.

Misschien wordt het tijd om onze hang naar ‘echtheid’ en ons begrip van wat een ‘authentieke ervaring’ is te herzien. De technologie is voorhanden waarmee we - in afwachting van een vaccin en een helder politiek beleid - helemaal los kunnen gaan terwijl we gewoon thuis in de zetel zitten. Een vliegtuig brengt je van a naar b, maar een VR-bril brengt je overal. Je hoeft geen mondkapje op en kunt je rustig tegen iedereen aan schurken zonder dat iemand verder besmettingsgevaar loopt.
En het biedt nog veel meer voordelen: in de economisch moeilijke tijd die ons wacht behoren verre exotische bestemmingen voor iedereen tot de mogelijkheden, historische steden gaan niet langer gebukt onder het massatoerisme, overheden besparen miljarden op steunpakketten die ze niet hoeven investeren, CO₂-doelstellingen worden weer een haalbare kaart.

In het spanningsveld tussen een expertengroep die op de rem staat, een minister die geen heldere beslissingen neemt en een bevolking die staat te drummen om de wei in te rennen: geef iedereen een VR-bril. Het lijkt misschien een droevig beeld, maar als we allemaal zo’n ding opzetten is er niemand die daar last van heeft. Virusnevels krijgen geen kans, en het maakt ons blijkbaar wel echt gelukkig.

 

Deze tekst verscheen op 6 juli 2020 in De Standaard Avond.