2019 - 2020
Dier (werktitel) gaat in januari 2020
in première in Antwerpen en Rotterdam,
en aansluitend op tournee.
Speellijst volgt binnenkort.

Dier (werktitel)

 

Een olifantenmoeder rouwt urenlang bij het lichaam van haar overleden kalf.
Een mier verzorgt in het heetst van de strijd een zwaargewonde soortgenoot.
Een aap in de dierentuin gaat in hongerstaking omdat zijn buurman lekkerder eten krijgt dan hij zelf.
Een kat en een mus zijn onafscheidelijke vrienden.

Dier (werktitel) is geïnspireerd op YouTube-filmpjes van dieren die zich vergissen, en op het werk van de Nederlandse bioloog Frans de Waal, die aan de hand van dierlijk gedrag menselijk gedrag probeert te verklaren - en andersom. Dieren met rechtvaardigheidsgevoel, een ongekende levenslust of zorg en toewijding voor een ander: vreemdsoortig sociaal gedrag dat we exclusief aan de mens zouden toeschrijven, en niet meteen zouden verwachten van dieren.

Dier wordt een diepgravende maar lichtvoetige (en bij momenten hilarische) theatervoorstelling op de grens tussen performance, concert en documentaire. Met filmpjes van dieren die op mensen lijken, en fragmenten uit interviews met biologen en gedragswetenschappers die op dieren lijken.
Live spelen twee acteurs, twee dieren en een musicus met wat er op het scherm te zien is: ze interpreteren en proberen uit, spelen met elkaar situaties na en verwonderen zich over de uitkomst.

Dier gaat over de schoonheid van de vergissing, over de oerkracht van het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, over de verhouding tussen mens en dier en de verbondenheid met onze eigen natuur.